Chat with us, powered by LiveChat
phone ico  +420 775 477 688 Infolinka v provozu dnes od: 8:00 - 15:30
Jak vybrat židle ve skandinávském stylu?

Jak vybrat židle ve skandinávském stylu?

Skandinávský styl je jedním z nejpoužívanějších stylů v designu interiéru. Pro tuto popularitu existuje mnoho důvodů. Jeho univerzálnost, jednoduchost a funkčnost jsou určitě důležitými faktory, i když ne jedinými. Tlumené barvy a také lehce chladná atmosféra patří mezi důležité argumenty při výběru tohoto stylu. Jak ke skandinávskému stylu zvolit ty pravé židle a křesla? Na co pamatovat a na co si dát pozor? 

Nejprve je vhodné začít stručnou charakteristikou tohoto způsobu uspořádání interiéru. Skandinávský styl je vhodný hlavně pro milovníky světlých a prostorných interiérů. Pochází ze skandinávských zemí, tj. ze Švédska, Norska, Dánska, Finska a odráží se v něm drsné klima, které v těchto regionech převládá. Proto je skandinávský styl charakterizován jednoduchostí a funkčností. Ve skandinávském stylu nenajdete příliš mnoho přepychu a zdobení - pokud ano, není jich mnoho a jsou velmi rafinované. Současně a navzdory této jednoduché povaze interiérů, panuje v interiérech velice pohostinná domácí atmosféra.

Zdroj: https://i.pinimg.com/originals/cc/82/f5/cc82f593c1ab54392992d6a6ce462abe.jpg

Dominantními barvami skandinávského stylu jsou světlé a lehce tlumené barvy, různé odstíny bílé, šedé, hnědé a béžové barvy. Používají se také pastelové barvy a také formy různých kontrastů, např. zlatá, žlutá, zelená, modrá nebo tyrkysová. Jejich výskyt by však měl být považován za výjimku nebo úmyslnou odchylku od klasických barev. Musí se používat střídmě, protože například příliš intenzivní červená barva způsobí nesoulad a naruší klidnou a útulnou atmosféru interiéru. Kromě toho je třeba dávat pozor na odstín, aby nevyčníval příliš z barevné palety v celé místnosti. Zajímavým řešením může být židle nebo taburet v těchto živějších barvách. Výraznější barva skvěle oživí nejeden pokoj. Současně se jako kontrast používá například tmavě hnědá barva, např. vymalování jedné ze stěn touto barvou. Nejdůležitější je však to, že skandinávské interiéry vypadají prostorné a opticky větší a to díky tlumeným a světlým barvám.

Pokud jde o materiály, nejčastěji používaným materiálem je bezpochyby dřevo. Skandinávie je přece jen hodně bohatá na lesy, takže by to ani nemělo být velkým překvapením. Dřevo je velmi charakteristickým prvkem tohoto stylu, ale není jediným materiálem používaným ve stavebnictví nebo v interiéru. Skandinávie je také velice skalnatá, ačkoliv většina domů má klasické hladké stěny, jsou vítány také doplňky, jako je nabílená cihla nebo kámen. Zdůrazňují divokost a chlad severu, vztah k přírodě - zároveň oživují místnost a dodávají celému prostoru své kouzlo. Dodejme také, že tento styl má rád geometrické vzory, zejména pokud jde o doplňky. V zásadě se však musí vyznačovat jednoduchostí a minimalismem. Z tohoto důvodu zde nikdy nevyčnívá sklo nebo kov, ale jsou to pouze jemné akcenty. Kromě toho, pokud jde o textilie, jsou preferovány přírodní materiály, jako je len, vlna a bavlna.

To vše je potřeba mít na paměti při výběru nábytku uspořádaném ve skandinávském stylu. Je také dobré si uvědomit, že v těchto místnostech se obvykle setkáváme s nábytkem ve světlých barvách. Geometrické tvary, jednoduchost, možnost volby světlých barev a použití masivního dřeva - to vše nabízí například židle Simple 100. Díky velkému výběru barev a různým druhům potahů bude snadné ji přizpůsobit do kuchyně nebo jídelny právě ve skandinávském stylu. Atraktivní také může být barová stolička Simple z masivního leštěného bukového dřeva. Při výběru světlých barev se velmi elegantně hodí do místnosti ve skandinávském stylu. Rovněž stojí za to zdůraznit ergonomii a funkčnost těchto židlí. Židle by měly být velice pohodlné a harmonicky ladit s dalším nábytkem v místnosti.

Křeslo Alexis

Křesla z levé str: křeslo Simple 100 cvočky, křeslo Simple 100,  židle Malmo Wood

Na konec stojí za zmínku říci, že skandinávský styl není vůbec jednotvárný. Nejenže se vyvíjí a mění v průběhu času, ale také se skládá z několika fragmentů, více či méně odlišených určitými rysy nebo akcenty. Například dánský styl zdůrazňuje přirozenost a tradici. Důraz na funkčnost a jednotvárnost je v něm menší. Není tedy například nutné přizpůsobit nábytek jednomu barevnému schématu, pokud má tento kus nábytku klasický tvar a přirozenou barvu. Nebojte se trochu experimentovat , jak s barvami tak i tvary. Nemusíme slepě dodržovat všechna pravidla. Nejdůležitější věcí by mělo být to, že se cítíme dobře v našem vlastním bytě nebo domě.

Židle Malmo Wood 4HW
2181 Kč
Barvy: 15 barev dřeva
Materiál: dřevo
Odeslání: 2-5 dnů

Celek je vyroben ze dřeva. Vysoký komfort, skvělé barvy, čtvercové nebo kulaté nohy. Nadčasový design.


Židle Malmo Plus
2480 - 3158 Kč
Barvy: 61 variant, 15 barev dřeva
Materiál: 6 typů
Odeslání: 4-5 týdnů

Lehký, moderní styl s tenkým sedákem a prošíváním. Široká škála potahů, vysoká kvalita a přesnost zpracování. 


Nejprodávanější
Barová židle Simple - volitelná výška
2254 - 2743 Kč
Barvy: 91 variant, 15 barev dřeva
Materiál: 8 typů
Odeslání: 4-5 týdnů

Kvalitní výroba, volitelná výška sedáku dle Vašeho přání, 2 typy sedáku, velice pohodlná, doprava ZDARMA!


Nejprodávanější
Židle Simple 100
1992 - 2517 Kč
Barvy: 91 variant, 15 barev dřeva
Materiál: 8 typů
Odeslání: 4-5 týdnů

Pohodlná židle s profilovaným vysokým opěradlem. Celková výška židle činí 100 cm. Široký výběr barev potahů.Tento elegantní kus nábytku se hodí do interiérů uspořádaných v půvabném, moderním i klasickém stylu. 


© Všechna práva vyhrazena 2003-2024. eZidle.cz
Zavolejte nám +420 775 477 688
Go Top