Chat with us, powered by LiveChat
phone ico  +420 775 477 688 Infolinka v provozu dnes od: 8:00 - 15:30
Opěradlo - jak si vybrat to správné?

Opěradlo - jak si vybrat to správné?

V předchozím příspěvku jsme nastolili otázku opěrky hlavy (Opěrka hlavy - doplněk anebo důležitá část vybavení křesel?)

Doufáme, že jsme vám toto téma objasnili. No a nyní budeme psát více o celém opěradle. Pro začátek musíme zdůraznit, že jsou dostupné na trhu kancelářské židle, které mají mírně odlišné tvary než klasické tvary kancelářských křesel.

Ne všechny kancelářská křesla jsou vhodná na delší sezení, ale dokonale plní roli reprezentativního nábytku. Proto jsou vhodné pro práci kratší než 4 hodiny denně.

Židle má obrovský vliv na pohodlí při práci, protože na ní sedíme a trávíme asi 8 hodin denně.

Vybrat ten správný model pro sebe můžete tím, že vyzkoušíte několik židlí / křesel, abyste zjistili jaké mají možnosti. Není to však nutné, pokud se budete řídit několika pravidly.

Je důležité, aby tvar opěradla byl co nejblíže k přirozeným křivkám páteře.

Celé opěradlo by proto mělo být dostatečně vysoké, aby vaše páteř, ramena byly pohodlně opřené. Tuto možnost usnadňují židle a křesla s nastavitelnou výškou celého opěradla. Najdete však i výrobky, ve kterých je opěradlo tak vysoké, že tato možnost nebude potřebná.


Bederní část je důležitou součástí opěradla. V obchodě ezidle.cz najdete spoustu modelů židlí a křesel s výrazným profilováním této části, která je zatěžována hlavně během mnoha hodin práce u stolu.

Rozlišujeme vertikální a horizontální profilování. Některé modely mají samostatnou funkci nastavení - mechanismus Schukra, například u židle Veris.


Křesla Grospol IOO mají dynamickou bederní část, která kopíruje každý pohyb uživatele v křesle, např. : kancelářske křeslo Ioo BT KMD31.

Židle profil Xenon mají pro tuto část dvě nezávislé zařízení. Můžeme změnit výšku a hloubku podpory, např. křeslo dostupné v našem obchodě:  Profim Xenon 10 SFL.

Kancelářská křesla Grospol MaxPro jsou vybaveny opěradlem, které jako celek reaguje na váš pohyb v křesle, např. : MaxPro BS HD.

Jak vidíte, existuje mnoho řešení. Víme, že jde o drahší produkty, ale pro naši páteř je to to nejlepší. 


Dalším důležitým prvkem při výběru správného křesla je možnost sklopení opěradla zad. Některé modely mají také funkci nastavení úhlu opěradla dopředu.

Nastavení dozadu je ideální pro chvíle relaxace, odpočinutí očí od monitoru a během telefonních hovorů, kdy se nemusíte naklánět nad klávesnicí. Naklonění dozadu bude fungovat i v sklopných polohách - podívejte se, jak vypadá Sestava Ergohuman 2.

Nejdůležitější je však v nastavování možnosti tzv. "Dynamického sezení". Po uvolnění mechanismu opěradlo napodobuje pohyb uživatele a zaručuje mu přiměřenou podporu. Tuto možnost mají v zásadě všechny kancelářské židle a křesla vybavené synchronním mechanismem.


Minusový úhel - je termín, který stále překvapuje naše zákazníky. Proto vám objasníme tento pojem. Je to sklon opěradla (včetně sedadla) o několik stupňů vpřed. "Na co?" - otázka položená při prezentaci modelů s touto funkcí.

Při práci na počítači se často nakláníme nad klávesnicí, což způsobuje, že naše páteř ztrácí kontakt s opěradlem = nemá náležitou podporu. V této pozici se klade větší důraz na dolní části nohou, kde vzniká tlak (bolest nohy, problémy s cirkulací, snížená citlivost - o tom budeme hovořit v několika článcích o předmětu sedadla). Když jsou opěradlo a sedadlo nastaveno o několik stupňů dopředu, naše hřbety budou mít vždy přiměřenou oporu a nohy budou správně položeny. Doporučený model s negativní minusovou funkcí úhlu např.: Profim Veris



Celkově by opěradla měly:

  • umožňovat volné umístění ramen
  • mít výškové nastavení, ale existují modely, které se dokáží obejít i bez této možnosti
  • profilované se zvláštním důrazem na bederní oblast
  • abyste jste se o opěradlo mohli opřít, musí mít synchronní mechanismus
  • může být doplněno funkcemi dodatečného "negativního úhlu" nebo dynamickým pohybem v bederní oblasti.


Proto vás zveme k návštěvě našich stránek www.ezidle.cz a podívejte se na naši nabídku!

Pokud máte jakékoliv dotazy, tak vám rádi poradíme.

Napište nám, nebo zavolejte.


© Všechna práva vyhrazena 2003-2024. eZidle.cz
Zavolejte nám +420 775 477 688
Go Top